sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Jalokiviä Japanista

Mitäs sieltä kaukomailta sitten oikein tulikaan tilattua? Eli olimme kevään korvalla yhteyksissä erääseen ulkomaiseen hyönteiskasvattajaan -kyllä, sellaisiakin on- ja odottelimme näitä hänen kasvattamiaan ihanuuksia tovin jos toisenkin. :)


Miten se sanonta meneekään, että hyvää kannattaa odottaa. No niin oli asianlaita tässäkin tapauksessa ja pitkän odotuksen palkitsi eräänä päivänä perille asti tuotu paketti, joka sisälsi porukan näin valtavan värikkäitä hyönteisiä. Olimme jo pitkin talvea silmät lautasen kokoisina haaveilleet näitä netistä ja mietiskelleet vaihtoehtoja näiden kuoriaisten hankkimiseksi. Suomesta ja tuntui ettei koko Euroopasta niitä löytyisi. No näinhän se sitten kävi että kauempaa piti etsiä.


Tämä huikean värinen kuoriainen on Protaetia (Cetonischema) speciosa jousselini. Se ei ole kooltaan mikään liian suuri, koko vain noin 20-32mm. Hienon siitä tekee etenkin tuo uskomaton väritys. Se hohtaa valaistuksen mukaan valtavan monissa eri väreissä. Pinta vaikuttaa metalliselta, ihan kuin otus ei oikea olisikaan. Itseäni viehättää jämerä koko, koppis on kiva jötkäle, eikä ole mikään huikean nopealiikkeinenkään. Toki vilistävät terrassa ees ja taas sekä kiipeilevät oksissa mutta tekevät se sopivan verkkaisella vauhdilla. Itse en ole kauhean suuri fani lajeille, jotka vipeltävät niin hurjaa vauhtia, ettei kerkeä terranovea sulkea ennen kuin tyypit huristavat lentäen sieltä ulos. :)


Kuvassa kuoriainen on aterioimassa beetlejelly-kupilla. Ravintohyytelöt ovat varsin helppo tapa ruokkia näitä hyönteisiä.


Tosin, tuntuu, että jos kuoriainen itse saa valita, ryntää se ahmimaan herkullisen tuoksuista banaaninpalaa. :)


Tässä hauska ja erittäin käteväkin vimpain kuoriaisharrastajalle, hyytelökuppigiljotiini. :) Puolittaa hyytelöpikarin helposti ja siististi. Halkaistusta kupista saa koppikset helpommin syötyä ja terraarioon saa useampia ruokapisteitä tarjolle.



Näistä kuvista näkee miten jännästi kuoriaisen väri vaihtelee valaistuksen mukaan. Kaikki kuoriaiset ovat siis saman värisiä.


Tässä kuoriainen poseeraa lämpö- ja kosteusmittarin anturin kanssa. Mittarilla on helppo pitää terraarion olosuhteet optimaalisina. Tämän lajin kohdalla ideaali lämpötila on 24C ja kosteus 50%.
Luonnossa tätä lajia esiintyy siis Kaakkois-Anatoliassa, Syyriassa, Libanonissa, Israelissa, Irakissa ja Iranissa.



Tässä puuhastellaan sitten jotain ihan muuta. Toiveissa olisikin saada nämä upeudet lisääntymään.


Viimeisessä kuvassa näkyy miten tavallisen ruusukuoriaisen toukat ovat koteloituneet astian laitaan. Astian ollessa läpinäkyvä, voi siitä seurata toukan kehitystä kuin ikkunasta. Tästä samasta syystä mullan pöyhimisessä kannattaa olla varovainen, ettei vahingossa tule irrottaneeksi pintaan kiinnittynyttä koteloa. Toukka on siinä tapauksessa hyvin todennäköisesti tuhon oma.

-Merja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pyydämme hyvää käytöstä anonyymeilta kommentoijiltakin, kiitos! :)